Är du intresserad av att köpa en Tysk Schäferhund?

Tysk Schäferhund är en allroundhund och ska fungera i olika situationer som den presenteras för. 

För att en Tysk Schäferhund ska må bra och kunna fungera som bruks/sport/ allroundhund ligger det på dig som dess nya ägare att se till att hunden får utlopp för sin arbetsvilja och entusiasm genom att dagligen erbjuda både fysisk och mental stimulans. 

Innan du köper valp eller vuxen hund finns några grundläggande förutsättningar som du som hundägare behöver kunna uppfylla. Att skaffa hund innebär mycket glädje men också ett stort ansvar.

Vi har här nedan samlat lite grundläggande information som du behöver för att göra ett bra beslut när det gäller vad du behöver tänka på när det gäller själva rasen Tysk Schäferhund. 

Vad är då en Tysk Schäferhund?

Kort historik: 

Tyska Schäferföreningen, idag kallad SV, grundas av Max von Stephanitz när hunden Horand von Grafrath inregistreras i hundregistret som första schäferhunden.

År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen efter att Max von Stephanitz varit på en hundutställning och fick se en hund med namnet Hektor Linksrhein. Hektor var resultatet av några generationers avel på Tysk vallhund som enligt Max var hunden precis det han tänkte hur en arbetshund borde vara. Han var imponerad av hundens styrka, intelligens, lojalitet och vackra drag. Max von Stephanitz köpte Hektor. Efter att ha köpt hunden bytte han namn på den från Hektor till Horand von Grafrath och kort därefter grundade Max; Verein für Deutsche Schäferhunde (Tyska Schäferföreningen SV). Horand registrerades som den första tyska schäferhunden till föreningens rasregister.

Rasens ursprung var som ovan nämnts en ”fårahund” det vill säga en renodlad vallhund (därav namnet German Shepard). Rasen har genom ett århundrade förfinats och utvecklats till mångfacetterade användningsområden. Kan nämnas områden som tull, tjänste, militär, räddning, narkotika, ledar, diabeteshund men också inom andra samhällsnyttiga områden. Rasen har blivet en mycket omtyckt familjemedlem. 

Tysk Schäferhund har under flera år legat på topp gällande registrerade hundar på Svenska Kennelklubben (SKK).

Mentala egenskaper:

En tysk schäferhund ska enligt rasstandarden vara välbalanserad, temperamentsfull, nervfast, självsäker, uppmärksam, nyfiken och samarbetsvillig och därtill absolut öppen och godmodig mot människor.

Den Tyska Schäferhunden är framavlad specifikt för dess intelligens och detta är en del i att rasen har lätt för att anpassa sig till de miljöer och situationer som presenteras för dem. 

Rasen bedöms att den har lätt att lära – det betyder också att de har lätt för att lära sig även ”dåliga vanor” och därför krävs det att man är uppmärksam som hundägare och arbetar med din hund vid flera tillfällen i vardagen och i varierande miljöer. 

En Tysk Schäferhund behöver för att kunna utvecklas på rätt sätt en ägare som kan träna och uppfostra den på ett konsekvent och metodiskt vis. Att gå en kurs tillsammans med din hund, oavsett ras, är något som varmt kan rekommenderas för att lära dig de grundliga kommandon som är bra att veta i hundlivet och att få möjlighet att öva samarbetsövningar med din hund med olika former av störningar.

Anatomisk uppbyggnad:

En Tysk Schäferhund ska ha en robust och funktionell kroppsbyggnad med välvinklade extremiteter och påtagligt kraftfulla, dynamiska rörelser. Denna anatomi gör att den har lätt för att röra sig i skog och mark likväl som på slätt underlag. En Tysk Schäferhund är i naturen en ”travare” vilket innebär att de under långa sträckor kan trava utan att för den skull bli extremt uttröttade. 

Höjden på en hanhund varierar mellan 60-65 cm och vikten ligger mellan 35-40 kg.

Höjden på en tik varierar mellan 55-60 cm och vikten ligger mellan 25-30 kg.

Det finns två typer av hårlag som är godkända. Normalpälsad och långhårig. En Tysk Schäferhund kräver normalt sett inte så mycket pälsvård förutom i deras fällningsperioder då en ordentlig genomborstning många gånger sker dagligen. 

Färgen på Tysk Schäferhund är svart med bruna/gula tecken, grå färg eller svart färg. Vit färg är inte godkänd utan heter då Vit herdehund.

Bettet ska vara ett korrekt saxbett. Överbett och/eller underbett är inte godkänt.

Ögonen ska vara mörka och mandelformade.

Huvudet skall vara kraftfullt utformat. 

Hälsoguide:

En Tysk Schäferhund är som beskrivets ovan en fantastisk ras att jobba med, att ha som familjehund och att bruka även inom olika samhällstjänster. 

Överlag är rasen en frisk och sund ras men det finns dock vissa hälsokriterier som uppfödarna fortsatt behöver beakta i aveln:

Höftledsdysplasi och armbågsdysplasi förekommer i rasen men har under åren 2017-2020 sjunkit procentuellt varje år. 

Allergier/klåda finns enligt vissa försäkringsbolag i större utsträckning representerat hos rasen.

Utfordring och motion:

En Tysk Schäferhund är en medelstor hundras som behöver ett väl anpassat foder. Mat av god kvalitet botar inte sjukdomar men en lämplig kost gör din hund piggare, livskraftigare och en grund för sund tillväxt. Bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem. 

Som hundägare ansvarar du för din hunds hälsa och ett bra foderval är det första och viktigaste steget för ett hälsosamt hundliv. Lyssna på vad din uppfödare rekommenderar för foder eftersom foderbyte inte är att rekommendera under det första levnadsåret. Under valpperioden är det viktigt att välja ett foder som stödjer skelettet då hunden växer väldigt mycket under denna fas i livet. Välj sedan ett foder som är anpassat efter din hunds aktivitetsnivå. För att belastningen inte ska öka på din hunds leder är det väldigt viktigt att hunden inte blir överviktig.

En Tysk Schäferhund är en snabbt växande hund och under uppväxttiden måste du vara restriktiv och försiktig med motionsträningen. Alternativ till fysiskt träning är ju den psykiska träningen där nosarbetet är viktigt för din hund. Givetvis måste valpen/den unga hunden röra på sig men under ordnade förhållanden. När hunden sedan är färdigvuxen, över ett år, kan du höja motionen efter din hunds behov och aktivitetsnivå. 

Livet med en Tysk schäferhund:

Ett liv tillsammans med en Tysk schäferhund är ett lyckligt och aktivt liv med mycket rörelse och lek. Din hund kommer må som bäst när han eller hon får umgås med dig och vara ute på aktiva äventyr och utmanas både fysiskt och psykiskt. Tillsammans med din hund kan du utföra flera olika typer av hundsporter som spår, sök, rapport, skydd, agility, nosework eller annan aktivitet som erbjuds på Brukshundklubbar eller Lokala Schäferklubbar som finns representerade i stort sett i hela landet. För att din hund ska få leva sitt liv till fullo krävs det att du som matte eller husse lägger ner tid och energi på att leva ett aktivt hundliv och på köpet får du en trogen vän som kommer följa dig vart du än går.

När tiden är inne för att kontakta en uppfödare:

Låt inte ditt kommande valp köp bli ett spontanköp utan planera i god tid för detta unika ögonblick. Du skall förhoppningsvis vara tillsammans med din hundkompis under ca 10 år framåt i tiden. Välj med omsorg var du köper din blivande valp och köp endast en valp som är/kommer att bli registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK). Det vill säga valpen har ett registreringsbevis – tidigare kallat stamtavla. Är kullen registrerad i SKK så har föräldradjuren genomgått ett godkännande för att gå ut i avelsarbete. I dagsläget är det godkända höft och armbågsleder och ett genomfört MH (mental hund test) som krävs.

I dagsläget finns det 299 registrerade schäferuppfödare i landet. Förutom dessa finns det Försvarsmakten. 


Givetvis önskar vi att du blir medlem i Svenska Schäferhundklubben, klubben med expertkunskapen om rasen Tysk Schäferhund.

Sist men inte minst….Lycka till med din Tyska Schäferhund!